"Mindenkinek az ő hite szerint adatik" 

Sajnos ez a frappáns és elgondolkodtató mondat nem az én agyamból pattant ki. Soványka vígasz a számomra, hogy ha nem is olyan mértékben, mint Bulgakov, de azért valamilyen szinten rólam is elmondható, hogy szeretem egy szatirikus szűrővel ellátott lencsén keresztül szemlélni a világot. 

Ennyit az önelemzésről, abban amúgy is Woody Allen számít a királynak. 

Ti hisztek abban, hogy a Hold képes hatni a szervezetünkre? 

Én szeretek mindenben hinni. Igaz, hogy ez gyakran hordozza magában a pofára esés kockázatát, de az izgalom legalább serkenti a vérkeringésemet. 

Igenis hiszem, hogy a Hold hat a szervezetem működésére...miért ne hatna? Elvégre van bennem bőven víz, ráadásul a horoszkópom vízöntő; a Hold meg mint jól tudjuk előszeretettel szervezi a Földdel karöltve az árapály elnevezésű bulit.

Lássuk is röviden, hogy  a különböző fázisaiban milyen emberre gyakorolt impulzusokat tulajdonítanak neki!

Az első, az úgynevezett Újhold fázist a méregtelenítés időszakának szokták nevezni. A szervezetünk ekkor reagál a legjobban például egy klassz kis tisztítókúrára. Ilyenkor érdemes belevágni egy böjtbe, és állítólag még a szőrtelenítés is erre az időpontra javasolt. A kozmetikában milyen jól ki lehetne használni marketing fogásként a Holdat: "nálunk Újholdkor még a farkasember is kopasz! " reklámszöveggel mondjuk. Arról meg már nem is beszélve, hogy egyes Holdimádók szerint, azok a kapcsolatok, amelyek Újholdkor születnek, sokkal tartósabbak, és hosszabb ideig tartanak, mint amelyek nem. Válópereknél is kitűnő indok lehetne: elhagytam, mert a növekvő Hold időszakában ismertem meg! Ennyi.

És ezzel el is érkeztünk a második fázishoz: a dagadó időszakhoz...jól érzitek, hogy ebben a körben nem sok jóra számíthatunk. Először is kezdjük a minket lányokat érintő boldogságos hírrel: aki hízásra hajlamos, annak elérkezett a lufi szezon. Szuper, nem? Viszont ellentétben a csokival, a Hold magától szűnteti meg ezt a fránya tulajdonságát. Ugyanis amikor C betű alakú, akkor ismét érdemes a mérleggel próbálkozni, mert az a kilégzés időszaka. De mielőtt rátérek arra, még pár infó a Növő Hold szakaszáról. A változás, az újítás napjai ezek, aki tehát régóta halogat valamit, annak ajánlatos ekkor meghoznia a döntést egy-egy kérdés tekintetében. Viszont aki műtétre vár, annak ajánlatos felkészülnie arra, hogy a lábadozás hosszabb időt fog igényelni, sőt még a sebek is jobban vérezhetnek ilyenkor.

Telihold. A legtöbb babona és misztikus sztorik születésének időpontja. Ami talán azzal áll összefüggésben, hogy ekkor jelentős alvászavar alakulhat ki nálunk, és őseink időtöltés gyanánt  minden bizonnyal különböző para sztorika gyártottak egymás riogatására. Olvastam, hogy egy svájci kutatócsoport bebizonyította, hogy teliholdkor 5 perccel tart tovább elaludnunk. Irigykedve fel is sóhajtottam, mert nálam ez az időtartam kb. a háromszorosára növekszik ekkortájt. Plusz ünneprontó adat: ilyenkor majdnem fél órával kevesebbet alszunk. Nem is értem, hogy miért nem lehet ennek szellemében felmentést kérni a munkahelyünktől?

De ha csak az alvás okozna ilyenkor gondot! Ez egy kaotikus fázis, amikor drasztikusan szólva kissé megvadulunk. Sajnálatos és érdekes tény, hogy teliholdkor sokkal magasabb a gyilkosságok és az öngyilkosságok száma. A Hold ezen állásakor hajlamosabbak vagyunk depresszióba esni, hevesebben reagálni, mint azt különben szoktuk. Viszont arról sem szabad megfeledkezni, hogy teliholdkor érjük el a testi és szellemi teljesítőképességünk csúcspontját. Mondhatni a teremtés időszakába léptünk, mert ekkor a legerősebb a Hold hatása. Egyes elméletek szerint még képes a szexuális vágyat is fokozni, és talán ezzel áll összefüggésben az a különös adat, hogy jócskán kelendőbbek azok az erotikus témájú könyvek, amelyeknek a címlapján a kerekre hízott Hold szerepel.

Végül pedig pár jellemző a negyedik, a Fogyó Hold szakaszáról. A már említett lufi szezont felváltja a kilégzés, a befelé fordulás, megpihenés időszaka. Kitűnő lehetőség arra, hogy nagytakarítást végezzünk átvitt és szó szoros értelemben is. Látványos eredményeket produkálhatunk, ha ekkor kezdünk bele egy diétába, bár az sem árt ,ha mellette például guggolásokat is végzünk. Szintén javasolt a műtéteket erre az időpontra tenni, mivel ekkor felgyorsul a gyógyulás folyamata.

Dióhéjban ennyit a Hold valós, vagy képzelt, emberre gyakorolt hatásairól. Akár hiszünk benne, akár nem, egynek mindenképpen örülhetünk: vérfarkassokká nem változunk teliholdkor. Amennyiben mégis, akkor sem kell megijedni. A vérfarkasok és a vámpírok korát éljük, amiben már lassan az az ember számít abnormálisnak, aki nem ugatja meg a Holdat.